Hölgyeim! Uraim! Közeleg szélsebesen a húsvét, amit elég nehéz elhinni, tekintve, hogy "most" volt karácsony. Pillanat alatt elröppent az idő, de az ünnepi hangulat nem várat magára. Ha kell napsütésben, és ha kell hóesésben is várjuk a nyulat, festjük a tojást, és hivatásként esszük a sonkát! 

Azon kívül, hogy sok étel és ital kerül az asztalra, a húsvéti tojáshéjak nem csak ajándékként tudnak szolgálni, hanem még hasznosabb formában tudjuk őket újrahasználni. A sokoldalú felhasználásában házi növényvédelmi emberünk, Pászti Ferenc segít nekünk ezekben a kérdésekben! Lássuk is, miket tanácsolnak nekünk, hogy otthon, házilag a tojáshéj segítségével tápláljuk a növényeinket

A tojás motívum végigkísér minket a húsvéti ünnepek során, legyen szó akár süteményről, akár tojásfestésről, vagy a szomszéd házának dobálásról. A legtöbben, viszont meglepve tapasztalják, hogy a tojás héját rengeteg dologra tudjuk használni a kertünkben, nem csak Húsvétkor!

Nézzük is, mik lennének ezek!


1. A tojás volt előbb nem a tyúk… hidd el.

2. A strucctojás a világ legnagyobb természetben megtalálható sejtje


1. Tojáshéj mint tápanyag a talajban:
A növények számára nélkülözhetetlen kalcium, ami egyes kiskerti zöldségünknél nagyon fontos
tápanyag, például a paprikánál és a paradicsomnál. Sejtmembrán működésben, sejtfal stabilitásban, anyagcsere-szabályozásban játszik fontos szerepet. Egyes növények gyorsan felhasználják a talajban lévő kalciumot, így pótolni kell a talajban. Milyen szerencse, hogy a tojáshéj tele van kalciummal, pontosabban kálcium-karbonáttal, de a talajban lejátszódó folyamatok után a növény számára felvehető
forma lesz belőle.
Az eljárás a következő: A tojáshéjat mossuk meg! Előfordulhat, hogy egyes tojásokat fertőtlenítővel permeteznek be a higiénia miatt, viszont ezek a szerek nem tesznek jót a talajnak, ezért az első mindig a tojás alapos megmosása legyen! Tisztítás után egy mozsárban vagy egy régi nem használt kávédarálóban őröljük apró szeműre, mivel így könnyebben lebomlik. Ezt az őrleményt már ki is szórhatjuk, és kavarjuk a talaj felső 15 cm-es rétegébe. A talajban lévő tojáshéj őrlemény kb fél év alatt bomlik le, így azonnali eredményt nem mutat, viszont hosszútávon kifizetődő lesz növényeink számára.

2. Palántanevelésre:

A tojáshéj tökéletes tároló apró palánták nevelésére. A palánta nevelés célja, hogy mesterséges
környezetben, hozzunk létre a magból kicsírázó kis növényeket, amik kiültetés után nagyobb
százalékban maradnak meg.
Az eljárás a következő: A kifújt tojások 1/3-részét (a tetejét) óvatosan késsel, vagy tűvel
körbeszúrkálva leválasztjuk. A megmaradt alsó teltebb részbe kerül majd a mag. A héj belső részébe virágföldet töltünk, majd az ültetésre váró növény magját helyezzük bele, a kész "keltetőket" pedig tojástartó edényekbe rakjuk. Fontos, hogy bő vízzel locsoljuk meg, illetve, hogy mindig legyen a tojás alján apró lyuk, amin az öntözés során keletkezett felesleges folyadék tud távozni.
Amikor a palántánk elég erős gyökeret növesztett, és az időjárás is megfelelő, nyugodtan kiültethetjük
 tojással együtt.

3. Csigák ellen:

Érdekes módon a csigák, bár házas fajtáinak háza ugyanúgy kálcium alapanyagú, nem szeretnek
tojáshéjon csúszni. Ha kiskertünkben lévő szamócánkat, salátánkat, egyéb növényünket szeretnénk
megvédeni, a tojáshéjat ne a kukába dobjuk!
Az eljárás a következő: Törjük össze apró darabokra a tojáshéjat, és szórjuk körbe a növényt. Az eljárás roppant egyszerű, a tojáshéj törései szélén található kalciumtüskék apró méretűek, de olyan érzést
okoznak a hasi részen található bőrizomtömlőjüknek, mintha egy Legókkal teleszórt sötét szobán
sétálnánk át.
FONTOS! Bár a csigák utálják, a rágcsálók nagyon szeretik ezeket a darabokat, úgyhogy ha egér,
pocok vagy hörcsög is található a kertben, nem ez a legjobb megoldás.


4. „Ökológiai csalogató”:

Ez a módszer nem közvetlen a kerthez köthető, viszont nagyon fontos lehet ha szeretnénk kertünket
megóvni a kártevőktől.
A tojáshéj összetört darabjait rakjuk madáretetőbe. A madarak ugyanis „milyen meglepő” tojással
szaporodnak a tojások kifejlődéséhez pedig kalciumra van szükségük, és a tojáshéj a legjobb forrás a
következő generáció kifejlődéséhez. Közvetetten hat a környezetünkre, az oda szoktatott madarak a közelben raknak fészket, és fiókáikat majd a kertünkben lakmározó kártékony szervezetekkel fogják
táplálni.


Festés helyett remek opciót nyújthatnak ezek a tippek, nem csak Húsvétkor, vagy ha csak egyszerűen lusták vagyunk tojást festeni, akkor is hasznosak lehetnek!

Kellemes húsvéti ünnepeket! 

Mindenképpen próbáljátok ki őket, hiszen közeleg a tavasz, és a vitaminpótlásokra nem csak a szervezetünknek, de a növényeinknek is szüksége van!

A legközelebbi alkalommal is a kertben fogunk tüsténkedni, itt az ideje felkészülnünk a jó időre nekünk és a növényeinknek is! 

Addig is szemezgessetek és alkossatok az ünnepek alatt is, hisz van bőven ötlet a tarsolyban!